Mainská mývalí kočka je obr, který povahou připomíná psa

Mainská mývalí kočka je obr, který povahou připomíná psa

Kočky bývají své, občas náladové, jindy milé a někdy protivné. To však zcela neplatí pro mainské mývalí kočky. Ty se vyznačují svou přítulnou a přátelskou povahou, i když tomu jejich vzhled na první pohled nenapovídá.

Jsou to velká a robustní zvířata s výrazným pohledem, která jsou ale velice mírumilovná. Kvůli tomuto kontrastu se jim často říká „něžní obři“.

Povaha psa?
Mainské mývalí kočky mohou svým chováním připomínat psy. Je to jednak díky hravosti, kdy tato kočka ocení každou společnou aktivitu s pánem. Ač je to k neuvěření, velice rády aportují. Mezi další znak, který mají společný se psy, patří například vítání při příchodu nebo mazlení. Přijdou většinou na zavolání, lze je dokonce naučit i pár triků. Stále se jim však nedají odpárat všechny kočičí manýry. Oproti psům jsou podstatně samostatnější a tišší.

Obři v pravém slova smyslu
Jedná se opravdu o kočičí velikány. Kocouři totiž mohou vážit až 12 kilogramů a s ocasem dorůstají do délky jednoho metru. Samice bývají o poznání menší. Jde o největší domestikované plemeno.

Jejich majestátní a robustní vzhled podtrhuje i huňatá polodlouhá srst. Zejména ocas působí mohutným dojmem, jelikož je dlouhý a hojně osrstěný.

Pozornost a společnost
Tohle plemeno je velice společenské, a tak hůře snáší samotu než jiné kočky. Zvláště pokud se jedná o kočku jedináčka, bez dostatečné pozornosti od lidí bude strádat. Proto je dobré pořídit jí kočičího, nebo dokonce i psího kamaráda. Se psy totiž tyto kočky vycházejí kupodivu velice dobře. Je však třeba je seznamovat plynule a postupně.

Mainské mývalí kočky jsou vhodné i do rodin s dětmi. Jelikož mají rády fyzický kontakt, jistě si za dětmi dojdou pro pohlazení. I díky hravosti si spolu mohou užít mnoho legrace, zvláště pokud budou děti poučeny, jak se ke kočce mají chovat. Toto plemeno je mírumilovné a většinou bezdůvodně neútočí, avšak stále se jedná o zvíře s různými povahovými rysy.

Péče o srst
Srst mainské mývalí kočky je její chloubou, proto by o ni mělo být náležitě pečováno. Nejedná se však o nijak zvlášť náročnou péči. Důležité je pouze pravidelné pročesávání, které bohatě postačí jedenkrát za týden. Koupel je potřeba pouze v případě znečištění srsti či před výstavou.

Další články o mainské mývalí kočce

×